Het COVID-19 succes in Senegal

Het stille COVID-succes in Senegal: testresultaten binnen 24 uur, temperatuurcontroles in elke winkel, geen onenigheid over maskers

COVID-19-testresultaten komen binnen 24 uur terug – of zelfs sneller. Hotels zijn omgevormd tot quarantaine-eenheden. Wetenschappers haasten zich om een ​​hypermoderne, goedkope ventilator te ontwikkelen.

Dit is Senegal, een West-Afrikaans land met een kwetsbaar gezondheidszorgsysteem, een schaarste aan ziekenhuisbedden en ongeveer zeven artsen op elke 100.000 mensen. En toch heeft Senegal, met een bevolking van 16 miljoen, COVID-19 agressief en tot dusver effectief aangepakt. Meer dan zes maanden na de pandemie telt het land ongeveer 14.000 gevallen en 284 doden.

“Je ziet Senegal zich op alle fronten ontwikkelen: de wetenschap volgen, snel handelen, de communicatiekant van de vergelijking aanpakken en dan nadenken over innovatie”, zegt Judd Devermont, directeur van het Afrika-programma bij het Centre for Strategic and International Studies, een onpartijdige denktank buitenlands beleid.

Senegal verdient het “om deel uit te maken van het pantheon van landen die goed op deze crisis hebben gereageerd, zelfs gezien de beperkte middelen”, zei Devermont.

Senegal haalde het nummer 2-slot in een recente analyse, waarbij werd gekeken naar hoe 36 landen met de pandemie zijn omgegaan. De Verenigde Staten landden bijna onderaan: 31 van de 36 landen die door het tijdschrift Foreign Policy werden onderzocht, waaronder een mix van rijke, middeninkomens- en ontwikkelingslanden.

Senegal kreeg sterke punten voor “een hoge mate van paraatheid en een afhankelijkheid van feiten en wetenschap”, terwijl de VS werd beschuldigd van slechte berichtgeving over de volksgezondheid, beperkte tests en andere tekortkomingen.

Devermont en anderen zeggen dat het stille succes van Senegal te danken is aan een combinatie van snelle actie, duidelijke communicatie en de ervaring tijdens de ebola-uitbraak in 2014.

Toen het land de eerste positieve case kreeg, stelde president Macky Sall onmiddellijk een avondklok in en beperkte reizen tussen de 14 regio’s van Senegal. Het land heeft de testcapaciteit snel opgevoerd en mobiele laboratoria gecreëerd die resultaten binnen 24 uur kunnen retourneren – of in sommige gevallen zelfs binnen twee uur, zei Bousso.

De regering van Sall deed ook een dramatische belofte: elke persoon die positief testte, zou een behandelbed krijgen, of ze nu symptomen hadden of niet. Dat hield patiënten weg van huis, waar ze het virus konden overdragen op familieleden.

“We zagen in het begin dat als je dat doet, we de transmissie heel snel kunnen stoppen”, zei Bousso.

(Bron: Wereldwijzer Reisforums)