Nederlandse versie Engelse versie

Ecotours en Go for Africa werken samen

Geplaatst op Donderdag 16 juli 2015

Ecotours Gambia zoekt de verbinding
Ecotours Gambia is een onderdeel van Trading by Connecting People een maatschappelijk bewuste onderneming, die allerlei activiteiten opzet met als hoofddoel de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking van Gambia, het terugdringen van ontbossing en CO2 uitstoot. Ecotours Gambia werkt vanuit het principe van social return on investment.     Met een deel van de winst worden projecten gefinancierd
              


Gambia is het kleinste land in Afrika (zo groot als Gelderland en Noord-Brabant samen). Gambia telt 1,6 miljoen inwoners en is een van de meest dichtbevolkte landen in Afrika. Het merendeel van de bevolking  woont langs de kust en met name in de grote steden ten zuiden  van de monding van de rivier de Gambia. Het aantal toeristen wat Gambia bezoekt groeit jaarlijks met 40%. Het probleem is echter dat veel van de hotels en eetgelegenheden buitenlandse eigenaars hebben, waardoor deze groei maar zeer gedeeltelijk ten goede komt aan de bevolking. Ecotours Gambia wil hierin verandering brengen
 Wat doen wij anders
  • Onze gasten te laten verblijven in z.g ecocamps  Enkele ecocamps zijn opzet en gebouwd door de plaatselijke gemeenschap met steun van het ministerie van toerisme om het duurzame toerisme in Gambia te bevorderen. Anderen doneren 10 % van hun inkomen aan de omliggende dorpen, zodat kinderen naar school kunnen en goede medische zorg beschikbaar komt. De gasten wordt veel interactie met de plaatselijke gemeenschappen geboden. Hierdoor krijgen zij een uniek en indringend beeld van de echte cultuur en gastvrijheid van Gambia. Ook wel de lachende kust van West-Afrika genoemd.

 
  • Ecotours Gambia investeert een deel van haar winst in projecten die bijdragen aan non-grid  oplossingen. Het beschikbaar stellen van de Waka Waka Power en de de cooke stove Ace1 zijn daar voorbeelden van. 50 % van Gambia is nog niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Gambia raakt snel ontbost. Bijna iedereen zelfs in de grote steden kookt op houtskool of houtvuurtjes. Koken op open voor is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 50 % van de CO2 uitstoot en er sterven jaarlijks 3 miljoen vrouwen aan het inhaleren van schadelijke gassen.
Rijst is het belangrijkste voedsel in Gambia. Bijna alle gerechten hebben rijst als basis. Gambia is het enige land in West-Afrika waar op grote schaal rijst verbouwd wordt. op de South Bank is dit geconcentreerd rondom Sapu. Het land is vruchtbaar en kan twee tot drie oogsten per jaar opleveren. Als deze rijstvelden volledig operationeel zouden zijn,  dan kan Gambia volledig in de eigen behoeften aan rijst voorzien en zelfs rijst exporteren. Vanuit een deel van de winst van Ecotours Gambia en andere bronnen kunnen landbouwmachines worden aangeschaft, die tegen een kleine vergoeding aan de boeren worden verhuurd. Met de huur worden de machines onderhouden. Dit onderhoud is een leer/werk traject voor lokale jongeren en wordt uitgevoerd door de Foundation Go for Africa, (http://www.goforafrica.nl)  die al 10 jaar ervaring in Gambia heeft met leer/werk projecten in auto techniek.
De problemen waar de bevolking in Gambia mee worstelen zijn zo groot, dat alleen als organisaties samen werken er een blijvende verbetering bereikt kan worden. Ook het terugbrengen van de ontbossing en uitstoot van CO2 kan alleen bereikt worden binnen een gezamenlijke aanpak. Ecotours zoekt verbinding met organisaties, waarmee we een gezamenlijke keten van dienstverlening kunnen vormen.
Om deze samenwerking te stimuleren biedt Ecotours Gambia € 75,- korting aan alle leden van iedere organisatie waarmee een samenwerkingscontract wordt afgesloten. Voor verdere uitleg over de African Dream Trips en onze andere producten verwijs ik naar onze website: www.ecotoursgambia.com.

 

Laatste artikelen


Nieuwsarchief

Wie zijn wij?

Go For Africa Promo
Lees verder